Descoperirea care schimbă datele istoriei: cel mai vechi sărut a fost cu 1.000 de ani mai devreme decât se credea inițial

de: Cojocaru Cristian
21 05. 2023

În prezent, este un lucru foarte obișnuit să vedem persoane care se sărută în locuri publice. Chiar dacă până acum se credea că sărutul a apărut în urmă cu peste trei milenii, noile date arată că cel mai vechi sărut ar fi putut avea loc în urmă cu 4.500 de ani.

Un nou articol plasează cel mai vechi sărut romantic înregistrat cu aproximativ 1.000 de ani înainte de data cunoscută anterior de majoritatea experților, iar acesta a avut loc în Orientul Mijlociu. Cercetătorii au găsit noi dovezi ale săruturilor în tăblițe de lut din Mesopotamia Antică, în prezent, Irak și Siria.

În comparație cu prezentul, în care de cele mai multe ori, sărutul are loc înainte ca partenerii să ajungă în dormitor, vechile texte în limba sumeriană arată că sărutul ar fi fost o activitate care ar fi avut loc după actul sexual, fiind savurat la sfârșitul acestuia.

Scrierile descoperite provin din Mesopotamia antica, Irak-ul si Siria de astazi

Mai departe, pare că anumite lucruri nu s-au schimbat prea mult de atunci, având în vedere că textul mai descrie și povestea unei femei căsătorite care aproape „și-a pierdut capul” din cauza sărutului primit de la un alt bărbat decât soțul ei.

Această cercetare reprezintă o colaborare între un soț și soție, fiind vorba despre Dr. Troels Pank Arboll, un expert în Mesopotamia antică de la Universitatea din Copenhaga și biologul Dr. Sophie Lund Rasmussen, de la Universitatea din Oxford.

De când datează cel mai vechi sărut din lume

Contribuția celei din urmă include și descrierea unei teorii potrivit căreia săruturile romantice, de care se bucură și specia bonobo, ar fi putut evolua pentru a determina cât de sănătos era un partener. Acest lucru îl putea afla de aproape în funcție de mirosul respirației potențialului partener.

„Sărutul este ceva pe care îl considerăm de la sine înțeles, care se simte ca și cum a existat întotdeauna, dar a trebuit să înceapă de undeva și credem că este mai vechi decât se credea anterior. Dovezile celor mai apropiate rude ale noastre, bonobo și cimpanzei, sugerează că o facem pentru a crea sentimente de intimitate și legătură în relațiile noastre. Acest lucru ne-ar putea ajuta să evaluăm un potențial partener, deoarece respirația urât mirositoare sugerează că ceva nu este în regulă și este posibil să nu fie sănătos”, a afirmat Dr. Rasmussen.

Articolul, publicat în revista Science, pune în lumină modul în care a fost perceput pentru prima dată sărutul, pe baza textelor din Mesopotamia antică. Manifestările publice de afecțiune erau descurajate atunci, când era vorba de sărut, așa cum se întâmplă și astăzi în unele culturi.

Statuile din lut descoperite schimba total vechea teorie a sarutului

Cu toate acestea, sărutul exista și pe atunci, însă nu era unul romantic, fiind utilizat doar pentru a exprima afecțiunea între părinți și copii, ori prieteni. Sărutul este descris în textele antice mesopotamiene începând cu anul 2500 î.Hr., sărutul aparent comun în mai multe culturi și nu provine dintr-o anumită regiune.

Anterior, se credea că cele mai vechi dovezi ale sărutului vin din Asia de Sud de acum 3.500 de ani. Unele statui preistorice sugerează că sărutul ar fi existat înaintea scrisului, dar nu sunt suficient de clare pentru a fi irefutabile.

„Sărutul nu trebuie privit ca un obicei care a apărut exclusiv într-o singură regiune și s-a răspândit de acolo, ci mai degrabă pare să fi fost practicat în mai multe culturi antice de-a lungul mai multor milenii”, a spus Dr. Arboll.

Cercetătorii spun, de asemenea, că sărutul poate avea un efect de lungă durată asupra transmiterii unor viruși precum virusul herpes simplex 1 (HSV-1), care cauzează herpes genital. O boală cunoscută sub numele de buʾshanu în textele medicale antice din Mesopotamia s-ar putea să se fi referit la virusul herpes.